Депутати Луцької міської ради  звернулись до країн-членів НАТО з проханням закрити над Україною повітряний простір.

Про це стало відомо сьогодні, 5 березня, під час 29-ї позачергової сесії міськради.

На початку мер міста Ігор Поліщук розповів, що являє собою поняття повітряного простору. Він зазначив, що цей термін означає специфічний військовий режим, який закриває повітряний простір над певною територією для літаків тієї чи іншої держави, військового блоку чи окремої організації. Цей режим дозволяє повністю ізолювати один від одного повітряний та наземний театр бойових дій для іншої сторони, таким чином нівелюючи потенціал до війни у повітрі. Режим закритого неба є відносно недавнім винаходом, але вже застосовувався країнами НАТО протягом 1990-2000-х років в Боснії та Герцеговині, Іраку, Лівії та інших країнах. У зв’язку з цим, щоб зробити масовану атаку із звернень до країн-членів НАТО та до Генерального Секретаря НАТО, сьогодні тисячі органів місцевого самоврядування приймають такі звернення.

«Країни-члени НАТО та Генеральний Секретар НАТО не бажають вводити режим закритого неба над Україною, тому що бояться розв’язання третьої світової війни. Але ми бачимо що росія вже намагається її нав’язати, втягуючи в цю війну інші країни, такі як Білорусь, пропонує виступити на її стороні іншим країнам. Тому закриття неба – це те, чого зараз найбільше потребує Україна для того, щоб зберегти нашу країну та перемогти у цій війні», – зазначив Поліщук.

Нагадаємо, НАТО не погоджується забезпечити польотну зону над Україною через загрозу повномасштабної війни в Європі.

Президент Володимир Зеленський заявив, що відмовившись закрити над Україною небо, керівництво НАТО дало «зелене світло» подальшим бомбардуванням військами Російської Федерації території України.