Німеччина постачатиме Україні зброю, відмовившись від попередніх заяв про філософію безпеки Берліна та додавши, що з Росією не може бути ніяких нормальних відносин після воєнних злочинів, які вона вчиняє в Україні.

Про це повідомив президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмайєр на спільній пресконференції із президентом Польщі Анджеєм Дудою у Варшаві, пише «Укрінформ».

Він наголосив, що Берлін надаватиме озброєння для Збройних Сил України, хоча ще недавно це суперечило філософії безпеки Берліна.

За його словами, уряди Німеччини та Польщі роблять все можливе для підтримки України, зазначивши, що Путіну не вдалося розділити Європи - вона стала ще більш єдиною у протидії російській агресії.

«Не може бути повернення до нормальних відносин з такою Росією. Російські воєнні злочини побачив увесь світ. Їх потрібно задокументувати і розслідувати, а винуватців і тих, хто приймав політичні рішення, треба притягнути до відповідальності», - наголосив Штайнмаєр.

Президент ФРН перекований, що російське варварство в Україні повинне зупинитись, тому закликав диктатора РФ принити бойові дії та дозволити евакуацію мирного населення з блокадного Маріуполя.

Окрім цього, Штайнмайєр вважає доцільним посилення санкцій проти Росії. За його словами, усі країни намагатимуться зменшити експорт енергоносіїв з країни-агресора та наголосив, що імпорт газу РФ до ФРН знизився з 60% до 40%.

«Можна сказати, що це все ще багато, але на підставі цих даних видно, що ми серйозно ставимося до зменшення енергетичної залежності від Росії, - сказав він, додавши, що з огляду на структуру німецької економіки: - немає можливості відмовитися від російських енергоносіїв так швидко, як того дехто очікує. Той, хто ініціює санкції, не має постраждати більше, ніж сама Росія».