15 квітня біля римського Колізею пройшла традиційна Хресна дорога на чолі з папою Франциском. Під час церемонії уродженки України та Росії Ірина та Альбіна спільно пронесли процесійний хрест, хоча УГКЦ цю ідею розкритикувала.

Радіо Ватикану (Vatican News) повідомляє, що Хресна дорога пройшла після дворічної перерви через пандемію.

Богослужіння Хресної дороги — традиційне католицьке богослужіння, яке складається з 14 стоянь, що є спогадом епізодів хресної дороги Ісуса Христа.

Традиційна хода викликала суперечки, коли стало відомо, що у ній спільно візьмуть участь українка та росіянка. Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав (Шевчук) назвав цю ідею «невчасною, двозначною і такою, що не враховує контекст військової агресії Росії проти України».

«Для греко-католиків України тексти і жести ХІІІ стації цієї Хресної дороги є незрозумілими і навіть образливими, особливо в контексті очікуваного другого, ще більш кривавого наступу російських військ на наші міста і села», — заявив він 12 квітня.

У результаті текст XIII стояння скоротили.

«Під час XIII стояння, присвяченого роздумам про смерть Ісуса на Голгофі, хрест несли українка Ірина та росіянка Альбіна. Жінки живуть в Італії близько 20 років та разом працюють у відділенні паліативної допомоги, допомагаючи пацієнтам, яким, на перший погляд, уже нічим не можна допомогти. Текст цього передостаннього стояння Хресної дороги був змінений і звучав наступним чином: «Перед лицем смерті мовчання промовистіше за слова. Тому перебуваємо в молитовній безмовності, і нехай кожен із нас у своєму серці помолиться за мир на всій землі», — повідомило Радіо Ватикану.

Директор Залу друку Ватикану Маттео Бруні заявив, що «це була навмисна зміна, яка обмежила текст до мінімуму, щоб покластися на молитву в мовчанні».

Посол України у Ватикані Андрій Юраш зазначив, що у першому варіанті тексту була, зокрема, пропагандистська теза про «братні народи».