Під час третього візиту до України під час повномасштабної війни росії проти нашої країни 58-річний польський кардинал Конрад Краєвський, Папський роздавач милостині, побував у Києво-Печерській лаврі і зустрівся із її скандальним намісником Павлом Лебедем у того вдома.

У п’ятницю, 15 квітня, кардинал Краєвський разом з Апостольським нунцієм в Україні архиєпископом Вісвальдасом Кульбокасом відвідали селище Бородянку, що перебувало під окупацією російських військових, які вчинила численні злочини проти цивільного населення. Тут ієрархи у приватний спосіб помолилися Хресну дорогу, повідомляє пресслужба Секретаріату Синоду Єпископів УГКЦ.

У коментарі для ватиканських медіа кардинал Краєвський сказав:

«Саме тепер ми з нунцієм повертаємось до Києва з цих місць, важких для кожної людини у світі. Там досі лежать багато загиблих, ми бачили братську могилу, де щонайменше 80 людей поховані без імені та прізвища. І бракує сліз, не вистачає слів».

Кардинал Конрад Краєвський, який з 2013 року керує Бюро папських благодійних організацій, здійснив два попередні візити в Україну за розпорядженням Папи Франциска. Під час першого візиту він зустрівся з католицькими лідерами країни, а під час другого – доставив карету «швидкої допомоги» владі на заході України.

Під час свого третього візиту 58-річний польський кардинал доставив другий автомобіль «швидкої допомоги», подарований Папою Франциском, до кардіологічної лікарні в Києві.

Того ж дня він побував у Києво-Печерській лаврі, що досі належить Українській православній церкві московського патріархату і зустрівся з її скандальним намісником Павлом Лебедем, який дуже полюляє розкіш.

Про зустріч повідомили на сайті лаври.

«Під час поїздки із гуманітарною метою в Україну прибув польський кардинал Конрад Краєвський. Разом із папським нунцієм у Києві Вісвальдасом Кульбокасом високопоставлений гість відвідав святині древньої Печерської обителі, а також будинок Намісника Києво-Печерської Лаври митрополита Вишгородського і Чорнобильського Павла», – йдеться у повідомленні.

Також пресслужба лаври написала, що Апостольська Нунціатура засуджує «будь-які обмежувальні дії проти будь-якої церкви в усіх країнах та в будь-якій ситуації».

«У ході бесіди було обговорено поточні проблеми соціальної сфери в Україні. Наслідки воєнної агресії позначаються не тільки на всіх громадянах, а й на релігійних організаціях країни. Тому було озвучено чітку позицію Апостольської Нунціатури, згідно з якою засуджуються будь-які обмежувальні дії проти будь-якої церкви в усіх країнах та в будь-якій ситуації», – пишуть на сайті Києво-Печерської лаври.

ДОВІДКОВО:

Митрополит Павло (Петро Дмитрович Лебідь) – архієрей так званої Української православної церкви Московського патріархату з 1997 року, митрополит Вишгородський і Чорнобильський, вікарій Київської митрополії.

Із 1994 року – намісник Успенської Києво-Печерської лаври. Він є противником незалежності українського православ’я від РПЦ.

У січні 2019 року намісник Києво-Печерської лаври так званої УПЦ МП митрополит Павло (Лебідь) розказав, як після його прокляття померло четверо людей, що працювали в майстернях на території лаври.