Директор українського інституту майбутнього Олександр Чебаненко виступив у ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» щодо кроків фіксації агресорських злочинів, притягування усіх російських високопосадовців у створенні геноциду в Україні; про органи, які здатні покарати осіб, причетних до військових злочинів.

Україна повинна діяти активно і уже всіх цих осіб подати в розшук, також створити слідчу групу, яка б змогла забезпечити повну об’єктивність роботи, – зазначив Чебаненко.
Необхідна розробка спеціальних статутів, відповідно до яких буде діяти воєнний трибунал, який буде мати змогу для притягнення певних повноважень. Першу скрипку, так би мовити, в створенні має зіграти Україна, а орган який візьме питання у створенні – Генеральна прокуратура України, — наголосив він.

Також директор українського інституту майбутнього додав, що:

 Особа, яка вела пропагандистську діяльність стосовно України – буде засуджена і її пересування може бути лише територією росії, як мінімум. Цей трибунал повинен вирішити дію цих осіб і вирішення питання щодо відшкодування завданих збитків нашій території.