Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт № 7132 про скасування державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання для вступу у виші.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті Верховної Ради.

Законопроєкт скасовує ДПА, ЗНО та деякі види вступних іспитів, однак покликаний зберегти освітню сферу на тлі війни в Україні.

«Метою і завданням проєкту закону є скасування складання державної підсумкової атестації, зовнішнього незалежного оцінювання, єдиного вступного іспиту та єдиного фахового вступного випробування у 2022 році. Реалізація проєкту закону необхідна для збереження студентського контингенту, національного інтелектуального потенціалу, стимулювання до навчання в Україні, навіть у такий скрутний для нашої країни та суспільства час», – йдеться у тексті пояснювальної записки.

Голова комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак заявив «Суспільному», що ЗНО не буде повністю скасоване, а відбудеться за спецпроцедурою. Він зазначив, що в умовах воєнного стану неможливо фізично провести ЗНО відповідно до норм чинного закону України «Про вищу освіту».

«Ми просто дали право уряду визначати спеціальну процедуру вступу в цьому році. Нагадаю, чинна стаття 45 Закону України про вищу освіту чітко прописує, що таке ЗНО, як складається, як формується рейтинговий бал і як він застосовується», – пояснив Бабак.

За його словами, ЗНО залишається, але проводитиметься в іншому вигляді: замість декількох предметів відбудеться один національний мультидисциплінарний тест, який включатиме три дисципліни.