Митрополит Онуфрій УПЦ МП пропонує організувати молитовну ходу в Маріуполь, аби церковники могли забезпечити евакуацію цивільних та поранених із бункерів «Азовсталі».

Про це йдеться у зверненні митрополита Онуфрія на сайті Української православної церкви Московського патріархату.

«З глибоким сумом спостерігаю за тим, що цими днями відбувається у місті Маріуполі. Відчуття сердечної скорботи спонукає в переддень головного християнського свята — Світлого Христового Воскресіння – звернути увагу на необхідність порятунку тих, хто, залишившись у багатостраждальному Маріуполі, опинився в умовах гуманітарної катастрофи. Ми звертаємося до всіх, від кого це залежить, і просимо в період зі Страсної П’ятниці (22 квітня 2022 року) до Світлого Христового Воскресіння (24 квітня 2022 року) на території міста Маріуполь та його околицях забезпечити режим припинення вогню і надати гуманітарний коридор для проходження зазначеної молитовної ходи», – заявив митрополит Онуфрій.

Керівництво УПЦ МП пропонує організувати проходження молитовної ходи з міста Оріхів у Запорізькій області до заводу «Азовсталь», де ховаються цивільні в останніх уцілілих бункерах.

Священнослужителі готові вивести мирних людей, а також забрати поранених військових для лікування та тіла загиблих для належного поховання.

Тим часом військовий журналіст Юрій Бутусов зазначає, що доля захисників Маріуполя залежала та залежить від наказів Верховного Головнокомандувача.

Деблокади не було, але час для роздумів був, – пише Бутусов у фейсбуці. 
З самого початку оборона в умовах оточення була свідомою самопожертвою тисяч героїв, які вмирали без можливості евакуювати більшість поранених, без можливості отримати боєприпаси. Вони розуміли, що оточення - це велика загроза, але вони виконували наказ, тому що були впевнені, що держава зробить все дл них належне поки вони будуть в силах тримати зброю та будуть мати чим відбиватись.
Кілька героїчних рейдів українських гелікоптерів врятували чимало життів, але в умовах оточення повітряний мост встановити було неможливо, і ворог повністю перекрив цей маршрут.
Захисники Маріуполя здійснили неможливе, коли протримались в неймовірно важких умовах 58 днів, складно усвідомити, які втрати вони понесли, які великі втрати завдали при цьому ворогу, та через які страждання та муки пройшли ті, хто досі залишається живим, ті сотні поранених, які страждають без належної допомоги, ті тисячі цивільних, які намагаються врятуватись.
Влада не може просто обмежитись закликами до світових лідерів. Це відповідальність Верховного Головнокомандувача, і усі можливі способи зберегти життя тим, хто досі тримає останній рубіж Маріуполя, в руках тієї людини, чиї накази виконують наші воїни.
Тому чекаємо від влади політичних та дипломатичних дій, які здатні забезпечити порятунок тих, хто за наказом зробив неможливе заради України та кожного з нас.

Нагадаємо, у четвер, 21 квітня, президент Володимир Зеленський назвав на брифінгу два шляхи деблокади Маріуполя.

«Розблокування Маріуполя, як і інших міст, можливе кількома шляхами. Є військовий шлях. До нього потрібно готуватися. І ми готуємося», – наголосив Зеленський.

За його словами, для реалізації цього варіанту необхідна допомога партнерів. Зеленський уточнив, що потрібна зброя, і над цим вже працюють.

Президент України також назвав альтернативний варіант зняття блокади Маріуполя. Це − дипломатичний шлях.

Однак Зеленський зазначив, що такі спроби вже були невдалими. В тому числі не вдалося звільнити маріупольців за посередництва президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана

Також нагадаємо, командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина) закликав іноземні держави провести «екстракцію» з Маріуполя – тобто вивезти військових і цивільних у безпечне місце.

Ще нагадаємо, представники української делегації на переговорах з РФ нардеп Давид Арахамія та радник голови ОП Михайло Подоляк у середу, 20 квітня, заявили, що готові вирушити у Маріуполь для переговорів з російською стороною про евакуації нашого військового гарнізону і мирних жителів, але РФ не відповіла на цю пропозицію.