На Луганському напрямку ворог, посиливши обстріли наявними засобами вогневого ураження, намагався просунутись вглиб території України в районах населених пунктів Попасне і Рубіжне, розвинути наступ в напрямку Сєвєродонецька. Успіху не мав, зазнав втрат.

Російська федерація, країна-окупант обрала тактику створення штучного геноциду й голодомору на територіях, підконтрольних ЗСУ. Наразі ведеться прицільний вогонь по базах зберігання продуктів і магазинах, які забезпечують цивільне населення товарами першої необхідності.

Підтвердилась інформація про застосування систем дистанційного розмінування УР-07 під час штурму житлових кварталів як Маріуполя, так і Рубіжне. Це – зброя невибіркової дії, яка призводить до тотальних руйнацій і загибелі цивільного населення. Ця інформація підтверджена, причому підтверджена самими учасниками незаконних збройних формувань.

Установка УР-07М створена на базі шасі БМП-3. Крім того, на ній розміщена пускова установка із подовженим зарядом розмінування УЗП-06 і УЗП-06Д. Це дозволяє пробивати коридор у мінному полі на дальність від 340 м до 1 км, а його ширина може сягати декількох десятків метрів. У ЗСУ на озброєнні таких установок немає.

Розмінування здійснюється шляхом виникнення ударної хвилі від вибуху снаряда, яка впливає на детонатор міни.

Але, крім свого основного призначення, УР-07 М може використовуватися для знищення живої сили противника в укріплених руїнах будівель. При одночасному запуску і підриві декількох зарядів, виникає ефект об'ємного вибуху, який здатний розчистити будь-які руїни, знищуючи при цьому живу силу, яка їх обороняє.

Аналогічні установки, а саме: УР-77, вже застосовувалися росіянами для подібних цілей в першу чеченську компанію на Північному Кавказі. Не обійшлося без них і під час другої чеченської війни. Зокрема, в ході боїв за селище Комсомольське.

В Сирії під час наступу сирійської і російської армій в районі Джобар, було зафіксовано застосування установок розмінування УР для знищення позицій загонів опозиції, що закріпилися в щільній малоповерховій міській забудові.

В січні 2015 року «Права Справа» оприлюднила інформацію про застосування росіянами установки дистанційного розмінування УР-77 «Метеорит» під час штурму донецького аеропорту.

Нагадаю, днями аналітичний відділ ГІ «Права Справа» оприлюднив інформацію про те, що місцевими джерелами організації зафіксована передислокація в окуповане м. Первомайськ установки дистанційного розмінування УР-07 «Пересортировка», яка переміщувалася разом з іншими типами озброєння та техніки.

«Права Справа» наголошувала, що у разі застосування російськими окупантами УР-07 М, як конкретного виду звичайної зброї за непрямим призначенням, буде вважатися такими, що завдасть надмірних ушкоджень об'єктам критичної і цивільної інфраструктури українських міст.

Наразі, вся відповідальність за наслідки застосування російськими окупантами установки дистанційного розмінування УР-07 «Пересортировка» під час штурму м. Рубіжне лежить безпосередньо на військово-політичному керівництві країни-окупанта.

Цей факт ще раз свідчить про те, що український рух спротиву працює плідно й ефективно, незважаючи на доволі складну ситуацію на окупованих територіях.

Дмитро СНЄГИРЬОВ (військовий експерт, співзасновник ГО «Права справа», спеціально для ГІТу)