Росія розглядає можливість створення на окупованих територіях України так званої Южної Русі — відповідний документ із середини квітня 2022 року обговорюють у керівництві владної російської партії «Єдина Росія».

Про це повідомляє проєкт журналістських розслідувань «Схеми» з посиланням на текст документа, який опинився в його розпорядженні.

У документі, який має назву «Манифест Южнорусского народного собора», стверджується, що після подій 2014 року (який називають «державним переворотом») Україна «втратила легітимність у межах УССР».

«У відповідь на терор і тоталітарне нав’язування ідеології нацизму й бандерівщини з боку колишньої Держави Україна ми в особі Южноруського народного Собору беремо владу у свої руки й засновуємо нову державу Южна Русь», — йдеться в «Маніфесті».

У документі також стверджується, що українська мова — це «говірка» російської, а «фундаментом культури та ідентичності» Южної Русі є православ’я. На яких саме територіях має бути проголошене квазіутворення, не уточнюється.

Метадані файлу з «маніфестом» вказують на те, що його автором є Романом Роман Миколайович, а комп’ютер, на якому був створений файл, має назву «ВПП Единая Россия». Тезка автора документа — заступник голови центрального виконавчого комітету «Единой России».

Джерела «Схем» у правоохоронних органах стверджують, що «маніфест» розглядали кілька людей, зокрема секретар генеральної ради «Единой России» Андрій Турчак, а також Дмитро Гризлов — помічник підсанкційного російського олігарха Костянтина Малофєєва.