Керівник напрямку навчання і розвитку YouControl Михайло Кольцов дав інтерв’ю в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» про функціонування системи YouControl і сприяння журналістам-розслідувачам.

Більшість росіян намагаються приховати свій бізнес за кордоном і в результаті цього використовують дуже різні схеми. Якщо Ви будете користуватися одним реєстром, Ви не зможете побачити цю схему. Тоді в нас виникла ідея поєднати декілька реєстрів з різних країн. Відповідно, коли Ви поєднуєте ці реєстри, ви починаєте бачити ось цей ланцюжок підставних фірм, підставних фізичних осіб, які пов’язують конкретний юридичний актив з конкретною фізичною особою, яка попала під санкції або власне є громадянином росії або Білорусі, — розповів Михайло Кольцов.

Зокрема, вдалося встановити, що син актора Михайла Боярського пов'язаний фактично з путіним, тому що він керує одним із активів «Газпрому». Дані не брешуть, а показують, як син радянського Д´Артаньяна прямо пов'язаний з рашистською владною верхівкою.

Логіка системи YouControl в тому, щоб полегшити роботу правоохоронним органам і журналістам-розслідувачам у побудові зв’язків. Система дозволяє журналісту самостійно відслідковувати цей логічний ланцюжок, не виходячи за межі єдиного простору.