Клірик Волинської єпархії ПЦУ ієромонах Дмитро в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» розповів про природу російської церкви, а також рухи МП УПЦ щодо набуття автономії самоуправління.

Зокрема, йшлося про зверенння вірян про порушення питання повної автокефалії УПЦ. З цією метою архієпископ Волинський і Луцький Нафанаїл та вікарій Волинської єпархії єпископ Камінь-Каширський Афанасій зустрілися з мером Луцька Ігорем Поліщуком та нардепом Ігорем Палицею.

«Юридично: вони будуть пробувати по лекалу: те, що вони робили Московський патріархат, коли була така автокефалія — автономія була надана митрополиту Філарету Денисенку ще коли був 1992р. Канонічне право так це каже: це не автокефалія — це якась грамота про самоуправління. Це було тоді, як Філарет був очільником Київського екзархату Московського патріархату. Єпископ Онуфрій та старші єпископи звернулися про надання автокефалії. Їм була надана така автономія самоуправління… така московська обманка», — прокоментував ієромонах Дмитро дану подію.

В канонічному праві немає поняття як самоуправлінська церква — це або повна автокефалія або частина структури однієї цілісної церкви, як роз’яснив клірик Волинської єпархії ПЦУ.

За своєю природою російська церква не здатна давати автокефалії. «Це класична російська гібридна війна. Юридично так ми всі очікуємо», — підкреслив ієромонах.