Серед 86 визволених з російського полону військовослужбовців були жінки, які у неволі були піддані катуванням та жорстокому поводженню.

Полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся. Такі свідчення про порушення рф Женевської конвенції оприлюднила омбудсмен Людмила Денісова, передає УНН.

За словами омбудсмена, продовжують надходять нові шокуючі свідчення про порушення рф Женевської конвенції про поводження з військовополоненими.

Серед 86 визволених з російського полону військовослужбовців були жінки, які у неволі були піддані катуванням та жорстокому поводженню.

Жінок вивезли на територію білорусі, а потім до в СІЗО в Брянську (рф), де жінки піддавалися катуваннюта погрозам.

«Полонених роздягали догола в присутності чоловіків, змушували присідати, обрізали волосся та постійно проводили допити, намагаючись зламати морально.
Декого з жінок-військовополонених примушували брати участь в зйомках пропагандистських сюжетів, вимагаючи перейти на російську мову», - йдеться у повідомленні.

За словами омбудсмена, такі дії з боку рф є порушенням статті 13 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими, в якій наголошується на гуманному поводженні з військовополоненими. Вони завжди повинні бути захищеними, зокрема від актів насилля чи залякування, а також від образ та цікавості публіки.

«Закликаю Комісію ООН з розслідування порушень прав людини під час вторгнення Росії в Україну та експертну місію, створену державами-учасницями ОБСЄ відповідно до московського механізму, врахувати ці порушення прав військовополонених громадян України», - резюмувала Денісова.