Через російську навалу сьогодні припинило існування улюблене місце відпочинку не лише харків’ян, а й жителів сусідніх областей — його «вбили» російські орки.

Екопарк був розташований у передмісті, неподалік траси, що веде на бєлгород. Багато років це був різнобічний благодійний проєкт, який об’єднував у собі турботу та допомогу тваринам, терапію для дітей із особливими потребами, реабілітаційну, науково-дослідницьку й освітню бази, а також дозвілля для тих, хто любить природу.

Цілий рік тут проводили спортивно-розважальні свята, пізнавальні екскурсії, прогулянки контактними зонами, де вихованців можна було погодувати, погладити, насолодитися їх дивовижним світом. Також на території мультикомплексу функціонував Центр психосоціальної реабілітації, діяльність якого включає використання передових терапевтичних методик екотерапії: анімалотерапії, арт-терапії, ландшафт-терапії тощо.

З перших днів повномасштабного вторгнення росії в Україну екопарк опинився на лінії ворожого вогню. 7 березня під час спроби погодувати чотириногих улюбленців під обстрілом загинуло двоє співробітників парку. Згодом почав зростати і список жертв агресії серед вихованців — у ньому вже є великі котячі, примати, копитні, сумчасті, птахи.

Сьогодні засновник екопарку Олександр Фельдман заявив про те, що проєкт більше не існує. Його повністю зруйнували рашисти — як і все, що трапляється на їхньому шляху…

«Зруйновано вольєри, зруйновано всю інфраструктуру, дивом залишилися живі тигри та леви. Дуже сильно постраждали їхні клітки, тож вони будь-якої миті можуть вийти на вулицю. У тяжкому стані споруда, де перебувають ведмеді. Сьогодні приймається рішення, у нас часу до вечора, або всіх умертвити, приспати, або прийняти якийсь момент їхнього перевезення. Жодних шансів, ідей, щоб їх перенаправити, немає… Якщо буде знайдена якась ідея, можливо, когось врятуємо, маленьких ягуарів, пантер. Але всіх дорослих тварин, швидше за все, буде знищено…»

На щастя, на заяву Олександра Фельдмана відізвалися сотні небайдужих українців. За кілька годин надійшла інформація, що решту тварин буде евакуйовано. Вони знайдуть прихисток у різних куточках України.

А після війни ми обов’язково відбудуємо цей острівець живої природи, і чотириногі вихованці парку обов’язково повернуться до нових домівок…