Україна припиняє транспортування газу через ГВС «Сохранівка» та прикордонну компресорну станцію «Новопсков», що знаходяться на окупованій території Луганщини.

Про це повідомляє Оператор ГТС України.

Компресорна станція «Новопсков» є першою зі станцій української ГТС на Луганщині, через яку здійснюється транзит майже третини газу (до 32,6 млн куб. м на добу) з РФ до Європи.

«У результаті воєнної агресії російської федерації проти України низка об’єктів ГТС знаходиться на території, контрольованій російськими військами та окупаційною адміністрацією. Наразі ОГТСУ не може здійснювати оперативно-технологічний контроль за КС «Новопсков» та іншими активами, розташованими на цих територіях. Більш того, втручання окупаційних сил у технологічні процеси, зміни режимів роботи об’єктів ГТС, включно з несанкціонованими відборами газу з транзитного потоку, поставили під загрозу стабільність та безпеку роботи всієї української газотранспортної системи», – йдеться в повідомленні Оператора ГТС України.

Вказані дії унеможливлюють виконання зобов’язань на точці з’єднання ГВС «Сохранівка», а також прикордонній компресорній станції «Новопсков», які наразі не контролюються Україною.

У зв’язку з вищевказаним з 07:00 11 травня 2022 року приймання газу до ГТС України у фізичній точці з’єднання «Сохранівка» здійснюватися не буде.

«Для виконання транзитних зобов’язань перед європейськими партнерами у повному обсязі та згідно з умовами договору можливий тимчасовий перенос недоступних потужностей із фізичної точки з’єднання «Сохранівка» на фізичну точку з’єднання «Суджа», яка знаходиться на контрольованій Україною території», – повідомляє Оператор ГТС України. 

Компанія зазначає, що неодноразово повідомляла «Газпром» про загрози транзиту через дії окупаційних сил, контрольованих Росією, та вимагала зупинити втручання в роботу об’єктів, але ці звернення були проігноровані.