Перший Президент України Леонід Кравчук помер у вівторок, 10 травня.

Нагадаємо про найважливіші досягнення політика, що увійшли до історії незалежної України.

1. Декларація про Незалежність України. 24 серпня 1991 року під головуванням Леоніда Кравчука Верховна Рада республіки ухвалила постанову та Акт проголошення незалежності України. Саме із цього документа відлічується Незалежність нашої країни. Напередодні голосування Кравчук вийшов із Комуністичної партії, протестуючи проти путчу 19-21 серпня 1991 року.

2. Заборона Компартії. Фактично розпочато першу декомунізацію. 26 серпня 1991 року діяльність КПУ призупинено, а через 4 дні заборонено за звинуваченням в організації державного перевороту 19—21 серпня того ж року. Символічно, що ставив на голосування рішення про заборону колишній член Політбюро ЦК КПУ Леонід Кравчук, який раніше протягом 18 років очолював відділ пропаганди, а потім обійняв посаду другого секретаря ЦК.

3. Біловезька Пуща — розпуск СРСР. 8 грудня 1991 року у Біловезькій Пущі від імені України Кравчук підписав Акт про фактичний розпуск СРСР. Документ був підписаний Республікою Білорусь, Російською Федерацією (РРФСР) та Україною як державами — засновниками Союзу РСР, які підписали Договір про освіту СРСР (1922). У цій Угоді констатувалося припинення існування Союзу РСР як "суб'єкта міжнародного права та геополітичної реальності".

4. Відмова від ядерної зброї. Ще 18 листопада 1993 року Верховна Рада ратифікувала Договір СНО-1 з односторонніми змінами, що обумовлювали збереження за Україною ядерних озброєнь. Але після тривалих міжнародних переговорів саме під впливом Кравчука 3 лютого 1994 року Верховна Рада ратифікувала оригінальні Договір СНО-1 та Лісабонський протокол. Що фактично означало повну відмову України від ядерної зброї. І було формалізовано у вигляді підписаного 5 грудня 1994 року новим Президентом Леонідом Кучмою Будапештського меморандуму.

5. Мирно передав владу. Леонід Кравчук пішов на дострокові вибори 1994 року, очевидно, розраховуючи обратися на другий термін. Проте програв своєму опоненту – Леоніду Кучмі. Один із перших на пострадянському просторі Кравчук продемонстрував прецедент мирної передачі влади, заклавши традицію транзиту влади в Україні.