Лідер українського гурту «Kalush Orchestra» Олег Псюк після виконання пісні «Стефанія» на пісенному конкурсі «Євробачення-2022» закликав світ врятувати українських захисників Маріуполя, які чинять спротив рашистам на заводі «Азовсталь».

Про це стало відомо під час трасляції «Євробачення».

Олег Псюк промовив своє коротке звернення англійською.

«Please save Mariupol, save Azovstal, right now!» («Будь ласка, врятуйте Маріуполь, врятуйте «Азовсталь», прямо зараз!»), – вигукнув лідер українського гурту.

Нагадаємо, перед виступом гурту  «Kalush Orchestra» заборонили показувати номер, який мав чіткий меседж про війну в нашій країні. Номер українського гурту назвали політизованим.

«Спочатку наш номер мав досить сильний і чіткий вираз про війну в Україні і чіткий меседж. Але нам його заборонили, посилаючись на політизацію нашого номера…» – зазначив директор гурту Микола Кучерявий в ефірі національного телемарафону.

Кучерявий також пояснив, що на «Євробаченні» аргументували заборону тим, що це пісенний конкурс, а не «Велика сімка» (міжнародний клуб урядів семи високорозвинених держав світу – Велика Британія, США, Німеччина, Канада, Японія, Франція та Італія).

Як бачимо, лідер гурту таки знайшов можливість нагадати про війну в Україні і привернути увагу світової громадськості до трагедії захисників Маріуполя.

Також словами «Мир для України» закінчили свій виступ сестри з Ісландії. Нагадаємо, учасниця ісландського гурту Systur у першому півфіналі вийшла на сцену «Євробачення-2022» з українським прапором, намальованим на руці. На репетиції напередодні вона вигукнула Stand with Ukraine, однак організатори конкурсу попросили її так не робити під час свого виступу у півфіналі, оскільки це є агітацією.

У фіналі ісландки таки висловили свою позицію стосовно війни в Україні.