Кандидат політичних наук, засновник СД Платформи Богдан Ференс в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» дав інтерв’ю про перспективи вступу України до Північноатлантичного альянсу.

 На жаль, у нас війна і це дуже серйозний стримуючий фактор, який впливає на рішення, в першу чергу, держав-членів НАТО, — зауважив він.

Богдан Ференс проаналізував, якими були кроки України в напрямку Організації Північноатлантичного договору:

В нас поглиблювалась інтеграція однозначно. Ми наші стандарти підтягували під стандарти НАТО: я маю на увазі, у військовій сфері, в першу чергу.

Разом з тим, зовнішньогеополітичний контекст складається не на нашу користь, оскільки в Україні відбувається війна.

Кандидат політичних наук провів паралель з іншими європейськими країнами, в котрих саме зараз постало питання вступу до Північноатлантичного альянсу.

 Те, що стосується Фінляндії, Швеції: скільки років вони були в нейтральному статусі і не піднімали цього питання, до речі. В них соціал-демократичні уряди зараз : що в Фінляндії, що в Швеції. Ці уряди, до речі, в них більш збалансований підхід у безпекових питаннях, — розповів Богдан Ференс.

16 травня було рішення уряду Швеції про надсилання заявки на вступ в НАТО. Засновник СД Платформи вважає, що цей процес буде прискореним, скоріш за все.

Для довідки: СД Платформа, СДП — українська громадська організація, основним пріоритетом діяльності якої є створення нової якості політичного життя в Україні.