Військовий аналітик, який виступав на російському державному телебаченні, у понеділок, 16 травня, сказав, що війна в Україні загострюється для росії, давши чесну оцінку ситуації, чого практично не буває в ефірі російського ТБ. Іші учасники шоу слухали цю заяву мовчки, за винятком пропагандистки Скабеєвої, що намагалася довести, нібито високий моральний дух українського війська нічого не вирішує.

Про це пише The New York Times.

«Ситуація для нас явно буде ставати гіршою», – заявив полковник у відставці, оглядач з військових питань Михайло Ходарьонок під час ток-шоу.

Проблеми, на які Ходарьонок посилався, включали низький моральний дух російських військових, безліч західних країн, налаштованих проти росії, та кількість винищувачів та бойової техніки, які збирає Україна.

«Ми знаходимося у повній геополітичній ізоляції, і весь світ проти нас, навіть якщо ми не хочемо цього визнавати», – сказав Ходарьонок.

Він закликав росіян не приймати «інформаційні заспокійливі».

Крім питання про позицію росії, Ходарьонок зазначив, що Україна, схоже, набрала обертів. За його словами, росіяни помилково намагалися поширити деякі проблеми в українській армії, щоби очорнити всю армію країни.

Насправді Україна готова виставити мільйон людей, якби їм дали достатню кількість зброї, дуже мотивовані та отримують все більшу військову підтримку від США та Європи, додав він.

Новинні ток-шоу в росії, як правило, є сутичкою з криками, коли кожен із півдюжини учасників бореться за те, щоб заглушити інших. Однак у цьому епізоді інші учасники дискусії стояли в приголомшеній мовчанці, пише видання. Тільки ведуча Ольга Скабеєва намагалася вставити кілька напружених реплік.

У минулому Ходарьонок критикував російські військові операції. У колонці, опублікованій на початку лютого, до війни, він застеріг від вторгнення, заявивши, що це не буде легкою прогулянкою, на яку розраховували багато російських аналітиків, і що це не відповідає «національним інтересам» росії.

Він точно передбачив, що українці завзято боротимуться, щоб захистити свою країну, і що Захід надасть їм велику кількість зброї.

«В Україні бліцкригу не буде», – написав він.