З 9 по 16 травня державні інспектори Волинського рибоохоронного патруля викрили 13 порушень правил рибальства. Серед них 4 грубих, 5 порушень за ч. 3 ст. 85 КУпАП та 4 акти виявлення та вилучення безгосподарського майна.

За даний період вилучено 32 заборонених знаряддя лову. Сума нанесених збитків відповідно до такс складає 6 324 грн. Крім того, попереджено збитки рибним запасам на понад 13 632 гривень.

Для прикладу, 6 травня в ході обстеження озера Шині та р. Стохід, поблизу с. Рудка-Червинська Прилісненської громади Камінь-Каширського району вилучено 15 сітних знарядь лову, загальною довжиною 500 метрів. З сіток вилучено та повернено у водойму 4 кг риби. Попереджено збитки на суму 1 164 грн.

12 травня з озера Люб’язь на території Національного природного парку «Прип’ять-Стохід» в ході спільного рейду рибоохоронців та працівників поліції вилучено 5 сітних знарядь лову. З сіток повернено у водне середовище 8 лящів, 15 пліток, 2 щуки та 2 йоржа, чим попереджено нанесення шкоди природно-заповідному фонду на 6 144 грн.

Того ж дня викрито грубе порушення правил рибальства на озері Довге, поблизу с. Тур Заболоттівської громади Ковельського району. Житель села Заболоття з дерев’яного човна за допомогою сітного знаряддя лову встиг виловити 4 карася сріблястого.

Розрахунок за незаконний вилов здійснено відповідно до постанови КМУ від 21.11.2011 р. №1209 «Про затвердження такс для обчислення розміру відшкодування шкоди внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення цінних видів водних біоресурсів» в редакції КМУ від 06.10.2021, за яким компенсація за одну незаконно виловлену особину карася сріблястого становить 1 581 грн. Таким чином порушник завдав збитків рибним запасам на суму 6 324 грн.

На викриту особу оформлено адміністративний протокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП. Знаряддя лову вилучено.

Аналогічне порушення викрито 13 травня на оз. Домашнє, поблизу с. Кримне Дубечненської ТГ Ковельського району. Громадянин здійснював незаконний вилов водних біоресурсів сітним знаряддям лову. Завдяки оперативним діям працівників рибоохорони порушник не встиг завдати шкоди рибним запасам. На особу складено протокол за ч. 4 ст. 85 КУпАП.

Волинський рибоохоронний патруль закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися вимог чинного природоохоронного законодавства.