Татарський громадський діяч, політичний в'язень, заступник прем'єр-міністра Уряду Татарстану у вигнанні, один з засновників руху Вільних людей «Ідель-Урал» — Рафіс Кашапов дав інтерв’ю в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!».

Йшлося, зокрема, про розпад росії, створення незалежного Татарстану, Форум вільних народів та підтримку української перемоги у російсько-українській війні.

В 1944 році тисячі кримських татарів були депортовані із своєї землі. Щорічно 18 травня відзначається день боротьби за права кримськотатарського народу у річницю депортації.

Казанські татари вже близько 500 років живуть в російській окупації та шукають шляхи до своєї незалежності.

У Варшаві у травні 2022 р. відбувався Форум вільних народів росії, на котрому було визнано, що росія — нацистська держава, яка своїми діями призводить до своєї поразки. Представники етно-національних груп рф розглядали, зокрема, теми: як підтримати незалежність України і якими будуть подальші кроки після розвалу російської імперії.

Только тогда будут народи в росийской федерации свободны, когда все колонии разрушатся, — вважає Рафіс Кашапов.

Татарський громадський діяч розповів, що спостерігає, що відбувається в Україні, в Криму — точно такі події були в Казанському ханстві. Росіяни грабували їхні міста, розкрадали культурні цінності. За його словами, ці книги, які мають історичну цінність, досі лежать у підвалах Москви і Санкт-Петербургу.

Незважаючи на те, що працівники ФСБ в росії жорстко присікають всіх громадських активістів, проте в Татарстані, Башкирстані активісти підпалюють військоммати. Підпільники також роздають листівки, в інтернет-ресурсах, особливо в телеграм-каналах ведуть пропагандистську роботу проти російського фашизму на території Ідель-Уралу.

Рафіс Кашапов зазначив, що йому приємно спостерігати, як на боці України воюють татари, казахи та представники інших національностей.