У понеділок вранці, 2 травня, було погоджено другий зелений коридор з Маріуполя. Цивільних людей евакуйовують із заблокованого міста до Запоріжжя.

За словами мера Маріуполя Вадима Бойченка, уже сьогодні з «Азовсталі» вдалось вивезти понад 100 мирних мешканців, передає 24 канал.

«Сподіваємось, що ворожі війська дадуть можливість людям евакуюватися та добратися на територію, підконтрольну нашій державі. Ми розуміємо, що ця гуманітарна операція перебуває під контролем Президента України та віце-прем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій. Але все проходить дуже-дуже складно», – підкреслив мер.

Бойченко зазначив, що наразі є домовленість про евакуацію цивільних мирних мешканців Маріуполя. Щодо питання гуманітарного коридору для поранених українських військових, то це окрема процедура.

«Зелений коридор для поранених військових – окремий процес. Це питання я поки не можу коментувати, але знаю, що перемовини досі тривають», – сказав він.

Також Бойченко пояснив, що таке фільтрація населення, яку проводять російські окупанти для тих, хто хоче виїхати з Маріуполя.

«Під виглядом виїзду на підконтрольну Україні територію окупанти створюють всі можливі перепони, щоб насправді депортувати маріупольців на російську територію. Як справжні фашисти вони розгорнули 4 центри на околицях міста, в яких утримуються мирні мешканці, які хочуть евакуюватись. У цих таборах люди чекають по два тижні, у них відбирають всі документи. Чоловіків примусово перенаправляють до в’язниць, де в одній маленькій кімнаті тримають по 10 −15 осіб, дають тільки воду, їжу взагалі не дають. Потім роздають якісь довідки власного зразка і примусово вивозять на російську територію», – зазначив мер Маріуполя.

Перша група приблизно зі 100 осіб виїхала на підконтрольну територію. Сьогодні вони прибули до Запоріжжя.

Також сьогодні зранку в Маріуполі почалася друга хвиля евакуації. У мерії Маріуполя додали, що також є домовленість попередня, щодо долучення, приєднання людей в Мангуші, в Бердянську і долучення колон з власного транспорту

Зазначимо, що понад 30 тисяч маріупольців окупанти примусово депортували до російської федерації. російські загарбники не отримують підтримку від населення, а відтак вдаються до хитрощів: під приводом евакуації людей на підконтрольні Україні території – везуть їх у фільтраційні табори.