Рішення Національного банку України (НБУ) дозволити банкам не обмежувати свої курси з продажу готівкової валюти, а також зняти обмеження на курс, за яким банки списують з карток кошти в гривні для безготівкових розрахунків чи зняття коштів з карток за кордоном, найбільше вдарить по українських біженцях за кордоном.

Таку думку висловив Олег Гетьман, економіст, координатор експертних груп Економічної експертної платформи, в етері спецпроєкту ГІТу «Волинь на варті. Разом до перемоги!».

«НБУ не зовсім відпустив долар. Він зробив іншу річ. На нашу думку, експертів, він вирішив поступово відпускати долар та євро. Офіційний курс НБУ залишився фіксованим: 29,25 за долар і  30,77 за євро. Тож ключові операції з імпорту і експорту будуть відбуватися за цим курсом, плюс 1 відсоток. Тому підняття цін на товари найбільшого вжитку не очікується», – вважає економічний експерт.

Олег Гетьман стверджує, що курс долара і євро після цього рішення НБУ в обмінниках і на чорному ринку суттєво не зміниться.

«Яким буде долар в обмінниках, на чорному ринку? Він буде приблизно таким самим, як і був зараз: 36-38 гривень. Такі коливання можливі, суть не в цьому», – каже економіст.

На його думку, найбільше рішення НБУ вдарить по українських біженцях за кордоном.

«НБУ зробив, на мою думку і на думку фахівців, з якими ми радилися, одну суттєву річ: він відпустив долар крос-курсу для карток, якими користуються наші біженці в Європі. У 5,5 мільйона біженців, які там перебувають, є якісь заощадження в гривнях. Вони працюють дистанційно (в Україні – ред.) і щось заробляють у гривнях. І все це вони могли витратити в Європі в магазинах, зняти готівку в банкоматах. Невеличкі суми, обмеження – 3 тисячі євро, не більше (за місяць – ред.) – можна було зняти. І це вони робили за курсом НБУ: 29,25 за долар і 30,77 за євро. Зараз же НБУ відпустив цей курс, і наші біженці вже будуть знімати свої гривні за курсом 36-38 за долар, тобто за комерційним курсом, за яким банки будуть продавати валюту. Якщо в українців тут (в Україні – ред.) є вибір: вони отримують і витрачають у гривні, то для українців у Європі це питання їх виживання. Їм потрібна валюта, щоб придбати речі першої необхідності. На нашу думку, НБУ зробив таку дурню, і було б краще скоригувати, обмежити зняття готівки: наприклад, 1 тисячу євро на місяць за курсом НБУ», – вважає економічний експерт.

Більше дивіться у відео: