Уже три місяці Україна переживає повномасштабне вторгнення з боку рф. Попри те, що для бізнесу настали складні часи, він демонструє значну гнучкість та швидко реагує на ситуацію.

Нині надзвичайно популярними є вакансії для представників синіх комірців. На сайтах із пошуку роботи, наприклад, Jooble, часто зустрічаються оголошення про найм продавців, касирів, пекарів, швачок, вантажників, слюсарів-механіків, майстрів із ремонту техніки. Важливою особливістю їх діяльності тепер є ще й відносна близькість до місця роботи, адже привозити людей на робоче місце в умовах дефіциту пального та потенційних обстрілів стало проблематично.

Однією з ключових вакансій воєнного часу залишається водій. Попри складну ситуацію з пальним та високий ризик, водії відіграють ключову роль у забезпеченні не лише магазинів та складів. Вони привозять з-за кордону гуманітарну допомогу та передають її по регіонах України, постачають необхідними речами армію. Саме тому кількість вакансій для водіїв із власним авто суттєво виросла. Великим бонусом є наявність водійського посвідчення категорій не лише В (тобто, кермування легковим автомобілем), а й С (вантажівки) та D (автобуси). Особливо цінують кандидатів із річним і більше безперервним стажем кермування. До їх основних обов’язків належать перевезення вантажів, людей, а також здійснення догляду за транспортним засобом, базове розуміння роботи автомобіля (якщо виникне необхідність поремонтувати його не на СТО). Водії повинні їздити акуратно та не порушувати правил дорожнього руху. Саме тому чиста історія кермування без штрафів та попереджень буде суттєвим бонусом.

Що стосується вакансій для білих комірців, тут стабільно популярними є професії ІТ-фахівців. Компанії продовжують активно шукати JavaScript-девелоперів, back-end-спеціалістів (які займаються програмно-адміністративним супроводом розробленого застосунку), розробників сайтів, project-менеджерів (це керівники проєктів, які займаються координацією дій різних команд задля створення певного продукту).

Ринок праці поступово оговтується після потрясінь перших тижнів війни. Однак багато людей втратили роботу, і її пошук зараз складніший, ніж був. Тому багато українців нині шукають варіанти працювати віддалено на закордонні компанії (аутсорс) або виїздять в інші країни на роботу.