У середу, 25 травня, біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці у селі Бортнів Поромівської громади Волині священник, який напередодні заявив, що підтримує рішення парафіян про перехід до ПЦУ, скликав нові збори, щоб засвідчити вірність московському патріархатові.

Про це повідомляє «Буг».

Нагадаємо, 22 травня відбулися збори релігійної громади, яка більшістю (66 із 66 зареєстрованих) голосів вирішила перейти до ПЦУ. Отець Петро Кубінський, настоятель цього храму, заявив, що підтримує волевиявлення парафіян. 

Після цього отець Петро Кубінський, який водночас є ще й настоятелем храму Успіння Пресвятої Богородиці села Шахтарського, написав прохання на ім’я митрополита Епіфанія про прийняття його разом з громадою до ПЦУ під тимчасову пастирську опіку митрополита Вінницького і Барського Симеона.

Через два дні, 24 травня, митрополит Епіфаній видав Указ про задоволення прохання отця Петра Кубінського про його прийняття до ПЦУ.

Проте 25 травня настоятель бортнівського храму змінив своє рішення і скликав нові збори. Підтримати його чи проконтролювати процес, приїхали священники з інших парафій УПЦ московського патріархату, зокрема благочинний Нововолинської округи отець Петро.

В результаті довгих дискусій, обговорень та суперечок люди проголосували наступним чином: 54 голоси – за те, щоб лишитися в підпорядкуванні УПЦ МП, 1 людина – утрималась, зареєструвались 68 осіб (13 із зареєстрованих не поставили підпис). Нагадаємо, на минулих зборах, 22 травня, 66 людей проголосували за зміну приналежності храму у селі Бортнів до Української православної церкви.

Під час суперечок одній жінці стало зле, до неї викликали« швидку допомогу». За правопорядком слідкували правоохоронці.

Як повідомив депутат Поромівської громади, місцевий мешканець Роман Франчук, прихильники переходу вирішили 26 травня їхати до Володимир-Волинської єпархії ПЦУ, бо вважають своє рішення законним, оскільки мають цьому документальне підтвердження. Після чого, якщо будуть протиріччя, храм опломбують.