Президента «Міжнародного інвестиційного офісу», колишнього голову управління інвестиційної політики Львівської облдержадміністрації Романа Матиса і головного редактора скандального видання «Mind.UA» Євгена Шпитка затримали у четвер, 5 травня, у Львові за підозрою в торгівлі гуманітарною допомогою.

Поліція Львівської області повідомляє про затримання жителя Львова віком 43 роки та 34-річного киянина, «один з яких є президентом інвестиційної компанії, а інший – головним редактором інформаційного видання», традиційно не називаючи прізвищ. Львівські журналісти одразу ж розпізнали цих осіб.

Зловмисників викрили слідчі відділу розслідування особливо тяжких злочинів (детективи) слідчого управління поліції Львівщини спільно з оперативниками Управління Служби безпеки України у Львівській області за процесуального керівництва Львівської обласної прокуратури.

Вилучена військова амуніція буде передана ЗСУ.

Під час досудового розслідування правоохоронці задокументували факти торгівлі зловмисниками гуманітарною допомогою. Цю допомогу небайдужі громадяни України та іноземці безоплатно передавали їм для бійців, які зі зброєю в руках захищають нас від російських окупантів, а також для осіб, які постраждали внаслідок бойових дій.

5 травня правоохоронці затримали зловмисників у порядку ст.208 Кримінального процесуального кодексу України під час реалізації ними захисних касок та бронежилетів загальною вартістю 550 тисяч гривень.

Були проведені санкціоновані обшуки за місцем проживання та в автомобілях затриманих, під час яких правоохоронці виявили та вилучили ноутбук, мобільні телефони, значну суму коштів у різних валютах, а також інші речові докази.

За фактом слідчі відкрили кримінальне провадження за ч.3 ст.201-2 (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, передбачене санкцією статті – до 7 років позбавлення волі.

Досудове розслідування триває, невдовзі суд обере підозрюваним запобіжні заходи.

Нагадаємо, 43-річний Роман Матис є власником і директором консалтингового агентства «Міжнарожний інвестиційний офіс». У 2016-2020 рр. він очолював управління інвестиційної політики Львівської ОДА під керівництвом Олега Синютки. У 2019 році тижневик НВ навіть вніс його у рейтинг топ-30 найвпливовіших львів'ян. Наприкінці 2020 року після конфлікту з новим головою ЛОДА Максимом Козицьким його зі скандалом звільнили з ЛОДА. Офіційна причина звільнення – реорганізація та зміна структури департаменту економічної політики.

У 2020 році Роман Матис балотувався на посаду мера Львова, але його підтримали менше 1% виборців.