Правозахисна організація Amnesty International підтвердила щонайменше 60 випадків воєнних злочинів російської армії в Київській області. Це незаконні авіаудари по Бородянці та позасудові страти в інших містах і селах, у тому числі Бучі, Андріївці, Здвижівці та Ворзелі.

Такі дані оприлюднили в новому звіті Amnesty International за підсумками детального розслідування.

Сценарії злочинів із боку російських військових, що їх ми зафіксували, охоплюють як незаконні напади, так і навмисні вбивства цивільних осіб, – сказала генеральний секретар Amnesty Аньєс Калламар на брифінгу.

Правозахисники закликали українську владу, Міжнародний кримінальний суд та інші суб’єкти забезпечити збереження доказів, які в майбутньому допоможуть притягнути російських військових до відповідальності за воєнні злочини.

Дуже важливо, щоби всіх винних, включаючи командування, притягнули до відповідальності, – наголошується у звіті.

У Бородянці Amnesty International зафіксувала загибель мінімум 40 цивільних в результаті «непропорційних і невибіркових нападів» – обстрілів і авіаударів.

У Бучі та декількох інших містах і селах, розташованих на північний захід від Києва, організація задокументувала 22 випадки незаконних вбивств російськими силами, більшість з яких «були очевидними позасудовими стратами».

За 12 днів розслідування дослідницька команда Amnesty International опитала мешканців Бучі, Бородянки, Нового Корогоду, Андріївки, Здвижівки, Ворзеля, Макарова, Дмитрівки та відвідала місця численних убивств.

Дані балістичного дослідження доводять приналежність патронів, які використовують «окремі російські елітні підрозділи», що орудували в Бородянці та Бучі (бронебійні патрони 7Н12 калібру 9х39 мм з чорними наконечниками).

Дослідницька група Amnesty International проаналізувала виявлені в Бучі російські військові посвідчення. Це ще один доказ того, які саме підрозділи брали в цьому участь. Це призовні та навчальні облікові записи, які належали водієві-механіку 104 полку ВДВ – російських повітрянодесантних військ. Треба також відзначити, що окремі підрозділи ВДВ використовують спеціалізовані гвинтівки, з яких можна стріляти бронебійними патронами 9 × 39 мм, – сказано у звіті.

Нагадаємо, що серед російських окупантів, які катували та вбивали українців у Бучі Київської області, були військовослужбовці елітного підрозділу «Вітязь», який перебуває під командуванням Росгвардії, а також псковські десантники.