Громада Свято-Троїцької церкви села Городище Луцького району Волині, до якої належать і мешканці сусідніх Григоровичів та Мартинівки, вирішила перейти з московського патріархату до ПЦУ. Таке ж рішення ухвалила парафіяльна громада села Вічині, що у Доросинівській громаді.

Про це повідомляє «12 канал».

«Ми ходили по селі збирали підписи, щоб знати, яка ситуація склалася, чи люди готові далі підтримувати московську церкву, чи перейти в українську. Назбирали майже 400 підписів», – каже мешканка Городища Галина Панасюк.

На зборах створили відповідну комісію, обрали її учасників та очільницю. Ще раз запитали думку людей. Противників такого рішення не було, проте один селянин таки став на захист священника. Він, мовляв, служив у храмі понад 30 років і за цей час зарекомендував себе як хороша людина та вправний господарник. 

Люди розказують: проти священника не голосували і кривого слова в його адресу сказати не можуть.

«Ми батюшці дуже вдячні. За 31 рік він дійсно зробив дуже багато для церкви. Ми не проти нього. Ми тільки хочемо бачити його разом з нами в українській церкві», – впевнена Галина Панасюк.

Тільки-от свій вибір панотець зробив, кажуть віряни. Адже його неодноразово просили піти разом з ними.

«Не знаємо, з якими обставинами все пов’язано, але він відмовився підтримати… Він погодився віддати ключі, щоб все було тихо без всякої війни в нас тут в селі», – розказує жінка.

Висловивши думки, парафіяни взялися голосувати. Більшість – за. Один утримався. Тож уже невдовзі прихожани Свято-Троїцького храму офіційно увійдуть до складу Православної церкви України.

Попередньо відомо, що тепер звершувати богослужіння в церкві буде священник із сусіднього села Вигуричі.

Раніше стало відомо, що на зборах в селі  Вічині Доросинівської громади абсолютна більшість парафіян підтримали перехід церкви до ПЦУ. Місцевий священник не підтримав людей і залишився вірним московському патріархату. Тож парафія отримає нового настоятеля храму.