Принаймні дві парафіяльні громади Луцького району Волині в неділю, 8 травня, ухвалили рішення перейти під юрисдикцію ПЦУ: сіл Пальче і Городині.

Так, у селі Городині, що належить Торчинській громаді, прихожани майже одноголосно ухвалили рішення про перехід до ПЦУ – понад 70 людей проголосувало за таке рішення, одна людина утрималась, повідомляє «Район. Рожище».

Парафія села Городині стала четвертою на теренах Рожищенського краю з числа тих, хто ухвалив рішення покинути московський патріархат після повномасштабної війни росії, що розпочалась 24 лютого. Раніше аналогічні рішення прийняли, у Лукові, Дубищі та Вічинях.

Як пише Олена Лівіцька на сайті «Перший», у селі Пальче на зборах у неділю, 8 травня, за перехід до ПЦУ проголосували 78 парафіян. Проти не було. Уже після голосування до учасників зборів підійшли зо 5 людей, які намагалися довести присутнім, що УПЦ МП – це українська церква.

Місцевий священник о. Петро Муляр після богослужіння до 14-ї години поїхав із храму. На збори, призначені на 15:00, не прийшов. Йому зетелефонували. На запитання, чи піде разом із паствою під юрисдикцію ПЦУ, почули відповідь:

«Якої юрисдикції? Нема ніякої юрисдикції, не зареєстрована. В нас є українська церква...»

До слова, син Петра Муляра – Олександр Муляр – один із тих священників, які просто зараз, в Росії, агітують росіян іти вбивати українців, бо є Алєксієм, єпископом Саянскім та Ніжнєудінскім в РПЦ.

Позаяк ключі від храму настоятель передати відмовився, старосту теж не знайшли, селянам не залишалося іншого виходу, як розрізати замки і зайти в свою церкву. Що й зробили.

Цього ж дня у ній прозвучала молитва українською.