Директорка Ківерцівського краєзнавчого музею Оксана Сущук розповіла для ГІТ, що музейно-культурні заклади у час воєнного стану мають достатньо проблем, хоча, на жаль, останні 8 років вони також не були у фокусі влади.

Ми отримали величезний шок, коли розпочалась війна, адже ми несемо велику відповідальність не тільки за себе, за свою родину, але й відповідальні матеріально за всі об’єкти культурної спадщини, які зберігаються в музеї, — розповіла Оксана Сущук.

Також директорка музею повідомила, що зіштовхнулась з непорозумінням з різними рівнями влади, а саме коли підіймала питання про необхідність надання відповідних сховищ для пам’яток культури. Але все ж велику допомогу музейно-культурним закладам надали громадські організації та активісти, що займаються музейною справою. Зокрема, було створено Центр порятунку культурної спадщини, завдяки цій організації багато іноземних фондів допомогли музеям.

Іншим ударом для локальних музеїв стало переведення їх у режим простою. Це означає, що музейна діяльність паралізується (екскурсії, виставки тощо), хоча колектив намагається зберегтися, але напрямки роботи значно скорочуються. В таких обставинах опинився Ківерцівський культурний краєзнавчий музей.

Тому моїм завданням як директора стало зберегти культурні колекції, забезпечити приміщення музею і подумати, як би міг в часи воєнного стану музей як громадське місце розвиватися, — поділилась Оксана Сущук.