Цього літа в Україні очікують аномально високі температури, особливо у західних областях.

Про це розказала завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Укргідрометцентру Віра Балабух, – інформує телеканал «Конкурент TV».

За її словами, протягом останніх десятиріч в Україні зберігається тенденція до суттєвого підвищення температури повітря влітку, особливо максимальної, зростання дефіциту опадів, збільшення тривалості бездощового періоду та зростання інтенсивності таких явищ погоди як грози, зливи, град, шквали.

Зростає і кількість спекотних днів, «тропічних» ночей, тривалість спекотного періоду.

Очевидно що літо 2022-го року не стане винятком, – каже фахівець.

За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень США, очікується, що найбільш аномальною температура може бути у західних областях України. Волинська область – серед областей, де цього літа можливий і дефіцит опадів, який посилить посуху, що відмічається уже зараз, та сприятиме зростанню пожежної небезпеки.

Червень може бути на 1-2 градуси теплішим у порівнянні з середніми багаторічними даними за останні 30 років, а температура повітря протягом місяця, ймовірно відповідатиме типовому липню.

Зазначають, що саме в липні в Україні спостерігається найвища температура повітря. Проте, цього року, такі ж температури, ймовірно будуть характерними і для червня. Крім того, у червні можливий і найбільший дефіцит опадів, особливо у західних та східних областях країни.

У липні аномально високі температури на заході країни збережуться, а в серпні очікується, що температура повітря може відповідати кліматичній нормі, характерній для цього місяця, на всій території країни.