Експерт Українського Інституту Майбутнього Ілля Куса дав інтерв’ю ГІТ про кораблі з українським зерном у турецьких портах, а також чи варто розділяти країни на союзників та противників російської федерації.

На його думку, не варто поділяти країни на союзників росії та противників. Це пов’язано з тим, що кожна країна приймає політичні рішення, які можна класифікувати як підігрування Кремлю, а також такі дії, які можна розцінювати, як спробу відсторонитися, віддалитися від рф. Та й союзників у росії, крім Сирії, практично немає.

В українських ЗМІ поширюється інформація, що Туреччина пропускає через Босфор російські судна з краденим українським зерном і вони зупиняються саме в турецьких портах.

Тут питання навіть не в нейтралітеті, який Туреччина декларує, оскільки вона є посередником в українсько-російських перемовинах, а ну просто в дотриманні принципів міжнародного права. Але, я думаю, це питання треба до них комунікувати, можливо, в тому числі публічно, щоб вони просто принаймні не ставили цей процес на конвеєр. Тобто не робили його регулярним, — наголосив Ілля Куса.

Навіть Сирія двічі приймала кораблі з українським краденим зерном. Тобто такі випадки будуть траплятися. Завдання України — не допустити, щоб ці випадки були системними, вважає експерт Українського Інституту Майбутнього.