Доцент кафедри політології Національного університету «Острозька академія» Олег Санжаревський в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» прокоментував політику росії щодо Казахстану в припиненні поставок нафти та вугілля, а також позицію другого Президента Казахстану Токаєва на Петербурзькому економічному форумі. Йшлось також про політику Литви щодо росії, налаштованої на конфлікт, а також «імпотенцію» ООН.

Щодо особи Касима-Жомарта Токаєва на економічному форумі політолог вважає: Токаєва два рази підставили.

Він єдиний, хто приїхав на Петербурзький економічний форум і його поставили вище, ніж Лукашенка.

Окрім того, Токаєва хотіли схилити, щоб він поламав свою позицію щодо так званих «лнр» та «днр» на території України:

Вони задали, їм здавалося, таке питання, яке йому буде важко викрутитися, а він просто зайняв чітку позицію. Він сказав, слухайте, ми ж не визнаємо Косова… І інших ми не визнаємо: і Абхазію ми не визнаємо, і Крим, і відповідно і ці квазіреспубліки.

А щодо того, що рф перекрила постачання нафти, то в Казахстані нічого страшного не трапиться, переконаний Олег Санжаревський. Нафтові родовища в Казахстані дуже парафінові, тому більшість нафти переробляється на місцевих заводах в хімічну промисловість.

Казахстан не хоче попасти під так звані вторинні санкції, оскільки американські компанії є основними партнерами Казахстану.

Тобто Токаєв не настільки залежний від політики путіна, як Лукашенко, якого навіть не покликали взяти участь в саміті.