Правозахисниця Світлана Дубина в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» розповіла про Стамбульську конвенцію та нагальну потребу в її застосуванні в українському суспільстві в умовах війни.

20 червня Верховна рада підтримала ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (більш відомої як Стамбульська конвенція).

Потужна частина міжнародного зобов’язання спрямована на запобігання і попередження насильства. Конвенція передбачає підготовку фахівців, які працюють з постраждалими або працюють на профілактику насильства: педагогічні працівники, лікарі різних спеціальностей.

Конвенція прописує такі, я б сказала мінімальні стандарти послуг… Відповідно до конвенції має бути створена ціла мережа шелтерів для тих жінок, які постраждали від ґвалтування, — розповіла вона.
Була б ратифікована конвенція у нас раніше і ось ця система почала б вибудовуватися ще до війни, зараз було би трохи легше, насправді, — наголосила правозахисниця.

У міжнародному зобов’язанні, зокрема, йдеться, що потрібно боротися з гендерними стереотипами, у ній напряму визнається гендерна природа насильства. Світлана Дубина наголосила, що в довоєнний час в Україні від домашнього насильства страждало саме 90% жінок.

Дуже важливо, що конвенція прийнята, тому що, я думаю, що і завдяки цьому в тому числі, буде оцінена роль жінок і рівноцінна роль жінок в протистоянні і в оцій нашій (авт. — гендерній) боротьбі, — додала Світлана Дубина.

Для довідки. Стамбульська конвенція — це конвенція Ради Європи, яка була підписана 11 років тому в Стамбулі, направлена на боротьбу з насильством щодо жінок.