Археолог, волонтер Centrum pomocy gumanitarnoj Олексій Златогорський в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» дав інтерв’ю про українсько-польські відносини, відновлення кладовищ в Україні.

За його словами, питання дозволу на пошук та ексгумацію останків польських громадян в Україні, котре є під забороною з 2017р., залишається відкритим. Під час війни діяльність такого роду забороняється.

Археолог, зокрема, розповів, що розпочав займатися прибиранням кладовищ, тому що не міг займатися археологічними дослідженнями. На Волині дуже багато могил громадян періодів І та ІІ світової воєн.

1 червня Міністерство культури та інформаційної політики України та Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польщі підписали Меморандум про співробітництво у сфері національної пам'яті. Меморандум передбачає співробітництво держав в розшуку, ексгумації, похованні, відзначенні, легалізації, реконструкції та правової охорони місць вшанування та поховань. Робоча група відповідно до Меморандуму розпочне роботу після закінчення тримісячного періоду після скасування воєнного стану на всій території України.

Олексій Златогорський також займається волонтерством. Понад 100 поляків допомагають волонтерському фонду Centrum pomocy gumanitarnoj та Волині окремо:

«Ті поляки, які, скажемо, є чиновниками, є простими людьми, є колишніми чиновниками дуже-дуже багато допомагають нашому волонтерському фонду і не тільки нашому.»