Вишиту сорочку, яку вдягав президент Володимир Зеленський в День вишиванки 19-го травня, продали на благодійному аукціоні у Вашинґтоні за 100 тисяч доларів.

Покупцем лоту з вишиванкою Зеленського стала американська юридична компанія Asters USA. Про це повідомляє Голос Америки.

Як пояснюють організатори події, United 24 була створена для залучення коштів для допомоги Україні. Завдання фандрейзингової платформи – стати головним центром для збору пожертв на підтримку України.

Кошти надходять на рахунки Національного банку та спрямовуються профільними міністерствами на потреби за трьома напрямами: оборона та розмінування, медична допомога, відбудова України. Також усі благодійники можуть обрати конкретний проект для передачі коштів. Пожертви не підлягають оподаткуванню.

“Сполучені Штати – це перша країна в якій ми робимо офіційну презентацію платформи United 24. Символічно, що ця презентація відбувається на 100-й день російської війни проти України”, – розповіла Голосу Америки, посолка України в США Оксана Маркарова

Під час благодійного аукціону, окрім вишитої сорочки українського президента були продані футболки із підписами Артема Довбика та Андрія Ярмоленка, в яких вони змагалися під час виграшного матчу української збірної проти збірної Шотландії, 1-го червня.

Також, “з молотка” пішов відомий керамічний кухоль у формі півника, аналогічний тому, який вцілів на шафці в обстріляному росіянами житловому будинку, в селищі Бородянка, що на Київщині.

“Обидва лоти коштували нам 1700 доларів. Гроші підуть на United 24. Ми ще до початку повномасштабної війни підтримували один український батальйон, іще з 2014-го року. Зараз ми із парафією церкви святого Андрія вже 8 чи 9 повних вантажівок допомоги відправили до України. Ми у будь-якому разі планували продовжувати робити пожертви, але авжеж, цікавіше, якщо за це отримуєш якийсь лот. Тож, ми дуже задоволені”, – розповідають Голосу Америки українські американці Ганя Черняк та Ігор Самокіш, які стали новими власниками керамічного півника та футболки Андрія Ярмоленка.

Також були розіграні: прапор України із підписом президента Зеленського, вино яке вціліло у сховищах, зруйнованих російськими обстрілами, поштові марки із цитатою українських військових на о. Зміїний та інші лоти.