Громадська активістка, волонтерка Дінара Касимбекова в ефірі ГІТ розповіла про, політичні настрої казахського суспільства, громадську роботу, а також принципи надання українського громадянства.

Вона вже два роки намагається отримати громадянство України, хоча вивчила українську мову.

16 лютого 2022р. Дінара Касимбекова отримала відповідь від Президента Зеленського про те, що документи потрапили до нього та перебувають на розгляді.

Окрім мене є дуже багато іноземців, які працюють, живуть тут, в країні і віддають свою силу, енергію, платять податки, вивчають мову, — розповіла громадська активістка.
 Я ще мовчу про таку категорію як іноземні добровольці. Вже починаючи з 2014 року всі ми знаємо, що є дуже багато іноземних добровольців з того же Казахстану, з республіки Білорусь, які воюють на боці України і які щодня ризикують своїм життям. І мені більш прикро за них… І досі їм не дають громадянства чи якийсь правовий статус в Україні, — наголосила вона.

Cуспільство в Казахстані розділилося на дві частини: є прихильники рашизму і путінізму, а є ті, хто підтримує незалежну Україну.

Прикладом підтримки казахів є той факт, що кожні два тижні Казахстану надсилає гуманітарну допомогу для України.

Я намагаюсь пояснити, що війна — це не є причина того, щоб радіти цьому. Ті ж фото, ті ж відео, вони вважають, що СБУ роблять фейки, — розповіла громадська активістка про позицію деяких співвітчизників.

5 червня в Казахстані відбувся референдум щодо внесення поправок в Конституцію, де величезний пункт був зменшити повноваження президента і його родини, йшлося також про судову реформу, збільшення повноважень омбудсмена, врегульовувалась робота Касаційного суду та інші зміни. Волонтерка підтримала рішення цього референдуму.