Російські спецслужби намагаються залякати українських військових, розсилаючи на їхні особисті телефонні номери повідомлення із погрозами. Це один із видів психологічної атаки з боку ворога.

Про це повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

Повідомлення містять заклики зрадити присягу, скласти зброю, здатися в полон або перейти на бік ворога. Їх розсилають через SMS та месенджери «Телеграм», «Вайбер», «Сигнал» або «Ватсап».

Як зазначили в Генштабі, посилюються загрози персональними даними: прізвище та ім'я, код платника податків, місце реєстрації та іноді дані про чисельність та склад сім'ї.

У тексті загроз йдеться про нібито точну установку місця знаходження особи, якій надійшло зазначене повідомлення; вказується, що, у разі продовження служби, за місцями проживання власника телефону та його сім'ї буде завдано точних ракетних ударів, – розповідає Генштаб.

Наголошується, що такого типу загрози насамперед спрямовані на те, щоб дестабілізувати морально-психологічний клімат у ЗСУ, посіяти сумніви та знизити бойовий дух.

Зазвичай зазначені персональні дані осіб є застарілими (особа давно змінила місце реєстрації, переїхала в іншу місцевість, змінила підрозділ, у якому проходила військову службу, припинила проходження військової служби взагалі тощо).

Таким чином, не викликає сумнівів, що відправлені загрози є звичайними маніпуляціями людської психікою. Подібні дії ворога є одним із видів психологічної атаки, яка не підкріплюється жодними конкретними діями – «точного ракетного обстрілу» або «ми тебе знайдемо, – додали у Генштабі.