Олег Гетьман — економіст, координатор експертних груп Економічної експертної платформи, розповів в прямому етері Громадського інтерактивного телебачення про впливовість санкцій проти Росії, а також про «сірий імпорт РФ».

Санкції дійсно найжорсткіші взагалі в історії, жорсткіші ніж діють по відношенню до Ірану та інших країн. На жаль, РФ готувалась до цього, вона накопичувала значні резерви, навіть не зважаючи на те, що заблоковані резерви в доларах, євро та фунтах, вона накопичила достатньо золота, юані. РФ за останні роки побудувала величезний експортний ринок енергоносіїв тафти та газу від яких неможливо так швидко відмовитись.
Тому так швидко економіку росії не зламати. Але санкції мають накопичувальний ефект. Це буде очевидно не відразу, але всі вони накладаються одна на одну: обмеження по SWIFT додатково до обмежень по технологіях, додатково до обмежень по експорту, який запроваджується зараз по нафті та газу. Все це буде мати значний негативний ефект для бюджету РФ і це ми побачимо вже цього року. Тобто близько 10% падіння ВВП за скромними сценаріями, а можливо і 12-15% падіння ВВП, — розповів  Олег Гетьман