Артем Косолапов — росіянин, який мігрував до України і вже четвертий рік проживає на Волині з сім’єю. У них з Христиною Косолаповою четверо дітей: найстаршій — 6 років, наймолодшому — 9 місяців.

Чоловік воює в Українській добровольчій армії, всіляко підтримує нашу державу в боротьбі з російськими окупантами. Але цього недостатньо, щоб оформити українське громадянство.

ДМС України відмовила Артему Косолапову та його дружині в оформленні документів щодо визнання біженцями або особами, які потребують додаткового захисту. Артем та Христина Косолапови вирішували це питання у кількох судах, на останньому з них вони отримали відмову.

Зі слів Артема, їхня спільнота в росії вважається терористами та екстремістами, а насправді вони просто проти путіна, тому він із сім’єю був змушений виїхати з рф.

Нету у меня таких веских доказательств того, что меня преследуют. Просто я — не Навальный и справки от путина, что он хочет меня посадить у меня тоже нету, — прокоментував свою ситуацію Артем Косолапов в ефірі ГІТ.
Да, у меня нет документов, но я знаю, что я делаю правое дело, — наголосив службовець Української добровольчої армії.

Про росіян, які вторглися на територію України 24 лютого 2022 р., він сказав наступне:

Я не чувствую их своими совершенно… Они были не моими еще в россии. Потому что все эти: Росгвардия, — я их очень ненавидел, потому что они готовы угнетать своих же людей ради путина и ради зарплаты, которую им платят».

Після початку війни Артем всіляко намагався допомагати та підтримувати українців: будував блокпости. Протягом місяця він намагався стався стати українським військовослужбовцем і врешті-решт його прийняли до лав Української добровольчої армії.

Після 24 лютого, коли росія здійснила вторгнення на територію України, то Артем неодноразово говорив, що йому взагалі стидно дивитися в очі нашим односельчанам… І відповідно його обов’язком на сьогоднішній день є піти і захищати Україну від росії — країни агресора, — прокоментувала громадську позицію росіянина-нелегала староста с. Боровичі Колківської ТГ Волинської області Марія Демянова.

Про те, як складались обставини і що змусило сім’ю покинути Батьківщину розповіла його дружина — Христина Косолапова.

В 2016 – кінці 2017 р.р. вони розпочали переглядати в інтернеті ролики на політичну тематику, цікавитись проведення мітингів в росії та політичним аспектом життя. В Краснодарі, де вони на той час мешкали, функціонували штаби Навального, членами яких стали Артем і Христина Косолапови. 5 листопада 2017р. опозиціонери хотіли провести референдум, а точніше — революцію. Зрозуміло, що російська влада через працівників поліції зупинила будь-які спроби провести референдум: дороги перекривали, людей затримували, штрафували, окремим активістам присуджували позбавлення волі. Артема Косолапова затримали на 15 діб, присудили штраф розміром 10 тисяч рублів за опір при затриманні.

В 2018 р. сім’я переїхала в білорусь та прожила там 1 рік. Сім’я переходила український кордон неодноразово.

З 2019 року і дотепер вони проживають у селі Боровичі на Волині. Селяни ставляться до сім’ї переселенців доброзичливо, допомагають продуктами.

В россию мы точно не собираемся: тут уж ни при каких обстоятельствах мы туда не поедем, — наголосила Христина Косолапова.
 Якщо людина втікає від переслідування в країні свого походження, таких доказів зібрати дуже важко, насправді важко, — прокоментувала ситуацію Косолапова завідувачка сектору Луцького центру безплатної правової допомоги Світлана Прус.
Мені здається, що вивчивши всі повідомлення міжнародних організацій про стан прав людини в росії, про те, що на людину був складений протокол за участь у мітингах, в принципі, тут вже можна зробити якийсь висновок про політичні переслідування. Власне, з нашими доводами погодився і суд. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду дане повідомлення про невизнання особи біженцем або особи, яка потребує додаткового захисту, було визнане протиправним і зобов’язано повторно прийняти заяву для вирішення питання, — розповіла вона.

Врешті-решт суд підтримав ДМС України і постановив, що немає достатньо підстав вважати осіб (авт. — Артема та Христину Косолапових) біженцями.

Речниця управління Державної міграційної служби у Волинській області Наталія Левчук дала узагальнений коментар з цього приводу:

На сьогоднішній день міграційною службою призупинений прийом громадян з країни-агресора як для надання адміністративних послуг, так і надання політичних притулків.

Тобто питання набуття громадянства Артемом та Христиною Косолаповими Державна міграційна служба може розглянути лише після закінчення російсько-української війни.

Может я чуть-чуть обнаглел, но я уже сейчас чувствую себя полноправным гражданином Украины, — сказав росіянин-нелегал в інтерв’ю ГІТ.

Артем Косолапов хотів би, щоб його діти навчалися спілкуватися українською, і сам готовий вивчити мову, історію України. Також, коли закінчиться війна, він планує знайти повноцінну роботу тут, в Україні.