Українська письменниця, педагог, громадська діячка, член Національної спілки письменників України Лариса Ніцой в ефірі ГІТ у проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» прокоментувала набуття чинності окремих норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 Не можу Вас порадувати, що ці норми зразу запрацюють і зразу все стане українською, — зауважила вона.
Три роки уже, як ухвалений цей закон, три роки, як вступили в дію норми цього закону. Єдине, що не вступало в дію — це штрафи. Але ж зобов’язання перевести всі сайти, телебачення, обслуговування на українську давно вже існує, просто ще не штрафували, — додала Лариса Ніцой.

Нас українізовує путін та прильоти бомб, а не мовний закон, переконана громадська діячка.

Вже 30 років зросійщені громадяни пропагують «лагідну українізацію», хоча жодні вмовляння та мовний закон без покарань не діють. Дуже важливо будувати нашу країну нашою мовою, вважає українська письменниця:

Українська мова — це не звуки, які вимовляє рот… Українська мова — це засіб побудови держави. Українською мовою формують світогляд українця.

На її думку, росіяни винайшли два способи заволодіти тим, що ми маємо, асимілювати та розчинити: фізичний та гуманітарний. Гуманітарний спосіб якраз полягає у зросійщенні, поширенні російської мови в усіх сферах життя.

Нагадаємо, що 16 липня 2022 року набирають чинності окремі норми Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, які стосуються використання мови в мережі Інтернет та мови інтерфейсів комп'ютерних програм, встановлених на товарах. Також з 16 липня 2022 року Уповноважений із захисту державної мови зможе накладати стягнення на фізичних осіб за порушення Закону.