Федеральний уряд Швейцарії відмовив лікувати поранених під час війни українців – як цивільних, так і військових. З таким проханням до країни звернулось НАТО.

Про це повідомляє Swiss info.

Відомо, що Євроатлантичний координаційний центр реагування на катастрофи звернувся з проханням дозволити лікувати поранених українців у Швейцарії. Цей відділ НАТО координує медичну евакуацію з України на міжнародному рівні.

У травні деякі кантони Швейцарії заявили про готовність лікувати поранених українців, проте скоординована медична служба Швейцарії, Федеральне управління громадської охорони здоровʼя та Федеральний департамент закордонних справ провели різноманітні розслідування і за три тижні відмовили в прийомі поранених українців із юридичних та практичних причин. Головні побоювання уряду стосувались того, що це порушило б статус нейтральної держави.

Швейцарія у своїй відповіді посилається на Женевські конвенції 1949 року, які містять спеціальне роз'яснення для нейтральних держав.

Згідно з статтею 37 Першої Женевської конвенції нейтральна країна може опікуватися пораненими солдатами воюючих країн. Але у такому випадку Швейцарія повинна подбати про те, щоб постраждалі після одужання «більше не могли брати участь у бойових діях».

У Гаазькій угоді від 1907 року теж вказано, що нейтральна держава повинна охороняти поранених військових так, щоб вони «не могли знову брати участь у бойових діях».

Крім того, уряд Швейцарії відмовив у лікуванні цивільних українців, оскільки майже неможливо відрізнити цивільних від солдатів з огляду на те, що «багато цивільних українців беруть до рук зброю, щоб захищати свою країну».

Натомість швейцарські чиновники планують допомагати пораненим і надсилати гуманітарну допомогу в цивільні лікарні в Україні.