Координатор ініціативи «Українська книжкова революція» Тарас Шамайда дав інтерв’ю в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» про зазначену ініціативу, а також звернення видавців до Президента з вимогою підписати Закон про заборону поширення російської видавничої продукції.

Провідні видавці та книгорозповсюджувачі оприлюднили відкрите звернення до Президента, зокрема книготоргівельних мереж «Книгаря "Є"» та Yakaboo.ua, відомі видавці Іван Малкович, Олександр Красовицький, Мар’яна Савка. У зверненні видавці закликають підписати нарешті Закон щодо заборони розповсюдження російської видавничої продукції, тому що він вирішує комплексно кілька проблем.

Ідеться про Закон № 2309-IX, ухвалений місяць тому, більш відомий як законопроєкт №7459. Законопроєкт досі не підписаний, хоча він отримав 306 голосів, жоден народний депутат не голосував проти і не утримався.

Те, що зараз відбувається, — це доволі дивно і я не можу пояснити інакше як впливом якихось російських потужних лобістів на якісь структури влади в країні…, — прокоментував цю ситуацію координатор ініціативи "Українська книжкова революція".
Він (авт. – закон) дуже важливий. Він важливий не лише для книговидавничої галузі, що само собою, він важливий взагалі для нашої національної безпеки, для захисту нашого культурно-інформаційного простору в часі війни, — наголосив Тарас Шамайда на важливості цього нормативного акту.

По-перше, Закон забороняє імпорт продукції українських і білоруських видавництв в Україну. По-друге, з 2023р. в Україні не видаватимуть твори нинішніх громадян держави-агресора. Третім моментом є те, що Закон не дає захопити наш ринок з середини, тому що на старті є російські видавництва, щоб наситити книжковий ринок держави перекладами популярної світової літератури.