Експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» дав інтерв’ю про виклики для енергетичного сектору та чи буде Україна забезпечена газом на майбутній опалювальний сезон.

На його думку, першим викликом війни є те, що невідомо заздалегідь чи не буде зруйнована якась інфраструктура: газотранспортна чи газорозподільча чи об’єкти Теплокомуненерго і коли саме це станеться. І, відповідно, невідомо чи залишаться українці без теплопостачання чи газопостачання.

Загалом держава вже дбає про опалення на зимовий період. Уряд поставив завдання закачати 19 млрд. кубометрів газу, вже закачано 11,5 млрд. кубометрів.

Про збільшення видобутку газу в Україні Андріан Прокіп прокоментував наступне:

Так виглядає, що в час війни ми не матимемо відповіді на всі питання, куди пішли гроші, чому немає газу, сподіваємося, що ми отримаємо відповіді після війни. Але в часі війни ми маємо велику проблему і загрозу, що можемо знову неефективно використати кошти, а тим більше кошти, яких в нас немає.

Експерт проаналізував імовірність залучення газу приватних компаній за умов критичної його нестачі в державі:

Напевно, що, коли буде критична ситуація, цей газ приватних компаній, він буде залучений. Але у який це спосіб: чи це буде купівля за якоюсь ціною ринковою/ неринковою чи це буде у інший спосіб — сказати важко.