Під час узгодження останнього пакета санкцій проти Росії Європейський Союз заблокував пропозицію про внесення до санкційного списку російського металургійного підприємства «ВСМПО-Авісма» – найбільшого у світі виробника титану.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на The Wall Street Journal.

Зазначається, що рішення заблокували Франція та інші країни-члени ЄС. Воно пов’язане з тим, що «ВСМПО-Авісма» є найважливішим постачальником титану для найбільшого виробника комерційних реактивних літаків Airbus зі штаб-квартирою у Франції.

За словами співрозмовників The Wall Street Journal, «ВСМПО» спершу була серед компаній у новому пакеті санкцій – вона постачає матеріали для російських реактивних винищувачів, зокрема літаків, які брали участь у війні в Україні.

Як розповіли газеті дипломати ЄС, що країни-члени висловили занепокоєння, що обмеження експорту для «ВСМПО» може спровокувати взаємний крок з боку Москви щодо припинення продажу титану компанії компаніям ЄС.

За даними Airbus, Росія є джерелом майже половини титану для світової аерокосмічної промисловості. Європейський виробник літаків сам купує близько 65% свого титану у «ВСМПО». При цьому титан є відносно невеликим джерелом доходу для російської економіки: у 2020 році експорт становив лише 415 мільйонів доларів.

«Немає сенсу накладати санкції на Росію щодо титану, тому що для Росії це малий бізнес. Ті, проти кого ми будемо вводити санкції, – це ми самі. Ні США, ні Європа, ні інші не хотіли вводити санкції проти ВСМПО. Це не мало б сенсу», – говорив раніше генеральний директор Airbus Гійом Форі.