Юрист, голова ГО «Центр формування політики» Максим Костецький в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» прокоментував інформацію у ЗМІ про таємний Указ Президента України щодо позбавлення громадянства групи осіб, зокрема Ігоря Коломойського, Вадима Рабіновича, Геннадія Корбана та Ігоря Васильковського.

Окрім позбавлення громадянства, є, так звана, термінологічна історія з втратою громадянства, — зазначив він.

Як роз’яснив експерт, втрата громадянства передбачає аж три підстави, за рахунок яких такі дії можуть відбутися: 1) добровільне набуття громадянином України громадянства іншої держави; 2) автоматичне набуття громадянином України іншого громадянства, якщо такий громадянин не отримав документ, що підтверджує у нього наявність громадянства іншої держави після повноліття, та за умов, що особа надавала фальшиві відомості чи документи під час набуття громадянства України; 3) внаслідок добровільного вступу на військову службу іншої держави.

Річ в тому, що практика позбавлення громадянства України через набуття громадянства іншої країни, у нас відсутня, розповів Максим Костецький. На потрійне громадянство мільярдера Ігоря Коломойського (українське, ізраїльське і кіпрське) раніше ніхто не звертав уваги.

Це мова йде про, власне, вибірковий підхід в контексті того, яким чином ухвалюється рішення в контексті даного дуже чутливого питання, — зауважив юрист.

Стосовно засекреченості зазначеного указу експерт прокоментував:

На даному етапі Президент вважає за необхідне не публікувати такі укази, якщо вони можуть становити загрозу національній безпеці України.

Ми не володіємо повною інформацією, тому що наразі немає підстав говорити, що та чи інша людина втратила громадянство України.