Лісовий мед є одним із елітних серед продуктів бджільництва. Присутність терпкості у його ароматі та неймовірний бурштиновий відтінок зауважить не лише бувалий пасічник, а й пересічний споживач.

За словами заступника директора ДП “Камінь-Каширське лісове господарство” Андрія Мися, на території лісгоспу діють чотири лісові пасіки, в яких заселено майже двісті бджолосімей, - пише газета Полісся.

Найдавніша із них розташувалася в межах Кримненського лісництва. Це робоча пасіка із п’ятдесятьма вуликами. Нинішній сезон став традиційно продуктивним, тож вдалося викачати 300 кілограмів високоякісного меду.

«Цей мед найцінніший, адже заготовляється він із різнотрав’я. Він суттєво відрізняється від того, що збирають трудолюбиві комахи із переносних пасік. Адже рослини, з яких бджоли збирають нектар, ростуть якнайдалі від забруднених місць. Лісовий продукт — найкорисніший, тому самі працівники галузі першими стоять у черзі, аби придбати його. За літр лісового меду у торговельних мережах міста правлять від 280 до 300 гривень. Втім медовий врожай наших пасік так і не потрапив на прилавки магазинів, його розкупили самі ж лісівники», — зазначає Андрій Вікторович.

Крім того, по одній молодій пасіці бджолярі заклали на території Добренського, Карпилівського та Бузаківського лісництв. Найближчим часом цих бджолосімей турбувати не планують. Новоствореним дадуть можливість розмножуватись, а продукт їхньої кропіткої праці спробують дещо пізніше, каже Андрій Мись.

Створення пасік — корисна справа і для самого лісу. Адже завдяки присутності тут розумних комах істотно збільшуються врожаї ягід, дикрослих плодових дерев та кущів.