Політичний і громадський діяч, нардеп 1-4 та 6 скликань Тарас Стецьків в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» дав інтерв’ю про ІІ Форум вільних народів, який відбувся у Празі.

За словами Тараса Стецьківа, Форум виглядав більш представницьким. У ньому взяли участь представники більше 20 національностей, а також відомих на заході осіб: Едвард Лукас, Ян Бугайський, міністром закордонних справ Республіки Польща Анна Фотига, колишній міністр закордонних справ міністр ЗС України Павло Клімкін, представники депутатського корпусу українського парламенту.

У підсумку, було прийнято «Декларацію про декомунізацію росії», в котрій відзначено неминучий розпад російської імперії, а також закладено основний принцип національного самовизначення народів і територій, які є зараз суб’єктами рф.

«Представники цих поневолених рф, Кремлем, народів дуже добре усвідомлюють, яку допомогу вони можуть надати воюючій Україні, яка зараз бореться не тільки за свою свободу і незалежність, а й за свободу і майбутнє усього цивілізованого світу. Вони розуміють, що можуть надати суттєву допомогу, якщо організують суттєвий і масовий рух опору в теперішніх національних республіках російської федерації», — зазначив він.

Основним із завдань такого Форуму є розвінчувати ці всі страхи західного світу. Основними застереженнями щодо дезінтеграції росії є: і розповзання ядерної зброї, і посилення Китаю, і те, що в результаті розпаду рф виникнуть конфлікти на Північному Кавказі та в Середній Азії.

Основним аргументом, який США називали тоді, у 1991 році при розпаді Радянського Союзу, і називають зараз є страх перед загрозою ядерної зброї. Тобто і тоді, і тепер американці називають одні й ті ж аргументи. Важливо розвінчувати ці побоювання заходу, що розпад рф призведе до якихось катаклізмів:

«Якщо взяти страх перед розповзанням ядерної зброї, то і в 90-х роках і зараз, треба просто розуміти одну очевидну обставину: центри керування цією зброєю знаходяться в москві.»

Форум поставив за мету: деколонізацію, деімперіалізацію росії, позбавлення її ядерної зброї.

«Основним аргументом в користь позбавлення (авт. — росії) ядерної зброї новими, новопредставленими республіками є дуже простий принцип — денуклеаризація в обмін на зняття санкцій», — наголосив політичний і громадський діяч.

Тарас Стецьків запевнив, що перспектива зняття санкцій та отримання фінансової допомоги із заходу набагато привабливіша для новоутворених держав, які постануть після розпаду рф, ніж володіння ядерними боєголовками чи можливість торгувати ними.