У музеї Волинської ікони 26 липня відкрили виставку сучасного іконопису і сакрального мистецтва, де представили колекцію з 80 робіт із зображенням святих. Над роботами іконописці працювали впродовж 2011-2019 років під час пленерів у селі Замлиння.

Як розповів Суспільному голова Волинської організації національної спілки художників України Володимир Марчук, автори – українські та польські митці – належать до різних християнських конфесій.

«Таких пленерів в Україні не було і немає по сьогоднішній день, де приїжджають професійні іконописці. Штик Михайло, який загинув три тижні тому, всі ці дошки робив, на всі пленери. Тут навіть його дочки ікона є, яка закінчила Львівську академію», зазначив художник.

Усі цінні експонати, що представлені на виставці в Луцьку, перемістили до надійного сховку на наступний день після повномасштабного вторгнення російських військ в Україну, – говорить директорка музею Тетяна Єлісєєва. Експозицію представили на знак вдячності польському народу за його допомогу українським біженцям.

«Наші зали, які були порожні, фактично сьогодні знову наповнилися сакральним змістом. Роботи, які в нашому розумінні важко назвати іконами, але є такі твори, наприклад, на заході греко-католицькі храми оформляються вже в зовсім іншому стилі», – каже Тетяна Єлісєєва.

Зі слів директорки Волинського музею ікони, представлені твори сакрального мистецтва наповнені глибоким духовним змістом, розумінням сутності людини та вченням Біблії.

Побачити експозицію можна в музеї Волинської ікони впродовж наступних тижнів.