Голова департаменту макроекономічних досліджень групи ICU, директор департаменту фінансової стабільності НБУ у 2015-2021 роках Віталій Ваврищук дав інтерв’ю в ефірі ГІТ в проєкті «Волинь на варті. Разом до перемоги!» про зміну курсу гривні та формування цін в Україні.

НБУ 5 місяців тримав курс гривні незмінним, проте резерви Нацбанку насправді обмежені.

Утримання курсу гривні поступово втрачало роль якоря в економіці через зміну внутрішньої та зовнішньої ситуації з часу його запровадження. Підвищення фіксованого курсу гривні до долара на 25% не означає рівнозначного зростання цін.

Принаймні в перші місяці після повномасштабної агресії росії, фіксація курсу виглядала як логічний і правильний крок, тому що завдяки фіксованому курсу вдалося досягти двох дуже важливих цілей. Вдалося трошки уповільнити інфляцію і стримати подорожчання багатьох товарів, які імпортуються в Україну… І друга важлива мета, якої було досягнуто, це, по суті, підтримка тих українських переселенців, які змушені були виїхати за кордон і певний час, по-суті, фінансувати своє перебування закордоном за рахунок своїх гривневих заощаджень, — проаналізував Віталій Ваврищук.

В наступні місяці: травень, червень перевагу від такого курсу почали отримувати імпортери. Обсяг нецільового використання резервів дешевих доларів та євро був таким, що НБУ змушений був переставити курс гривні на рівень, який є приблизно ринковим. Таке рішення було абсолютно виправданим та вимушеним.

На думку експерта, готівковий курс імовірно повернеться ближче до офіційного. Це корострокова реакція готівкового валютного ринку.