Повернення авто власнику, оплата митних платежів, реалізація авто за кордоном та відмова на користь держави – такі варіанти запропонував в.о. керівника Волинської митниці Микола Татарчук людям, які не встигли скористатись законом про нульове розмитнення та розмитнити автомобілі до 1 липня.

Про це повідомили під час брифінгу у Волинській митниці.

Закон, який скасовував попередні пільги, вступив в силу з опівночі 1 липня. Щоб отримати пільгу, потрібно було до цього часу ввезти автомобіль і його оформити. Система не передбачає цього після 1 липня, – сказав керівник Волинської митниці.

Щодо ситуації на «Устилузі», то Микола Татарчук повідомив, що там з 10 по 23 червня черга складала 20-30 авто, в середньому спроможність по пропуску складала 500-600 автомобілів за добу.

У цей проміжок часу, з 10 по 23 червня, ми оформлювали 200-250 авто, тобто вдвічі менше. Як тільки озвучили, що закон про нульове розмитнення буде скасований, відбувся масовий наплив. Якщо ми оформлюємо 500 авто за добу, то вийти на якусь більшу цифру було практично неможливо. 29 червня я провів телефонну розмову з керівником митниці та керівниками митних постів. Зранку, 29 червня, була черга з 900 автомобілів. Ми попросили польських прикордонників, аби вони пішли та пояснили, що ми заберемо лише ці 900 авто. За цей період ми оформили 925 автомобілів. Але на ранок 30 червня черга складала півтори тисячі авто. Станом на сьогодні черга становить 200 авто, вони очікують пропуску. Люди сподіваються… Але це законодавча площина, ми ні на що не впливаємо, оформлюючи документи відповідно до чинного законодавства, – наголосив посадовець.

Також він розповів, що можна робити транспортними засобами, які не встигли розмитнити «під нуль».

Якщо авто стоять в Польщі і не є рентабельними, люди можуть повернути їх власникам. Якщо для людям під силу заплатити митні платежі, то можна ввезти авто під режим імпорту та користуватися. Хто ввіз, але не встиг розмитнити, є режим реекспорту – можна вивезти авто за митну територію України і там його реалізувати. Також можна відмовитися від авто на користь держави, адже багато військових частин потребують авто, – поінформував Микола Татарчук.